10 Aralık 2015 Perşembe

Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil Çayın Faydaları Gazetelerin sağlık köşeleri ve televizyonların sağlık programlarında, son yılların popüler konusu olan “yeşil çay”, uzmanların kalp ve damar sağlığının korunmasından zayıflamaya kadar çok geniş bir yelpazede önerdiği çaylar arasında ilk sırada geliyor. Aslında yeşil çay ve bizim bildiğimiz çay aynı bitkiden, çay bitkisi “Camellia sinensis” yapraklarından üretiliyor. Yeşil çayı ön plana çıkaran özelliği ise bu yaprakların işlenme şekli. Yapraklar, işlem sırasında normal çaydan farklı olarak daha az oksitleniyor ve bu sayede içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar korunuyor. Çin başta olmak üzere, Asya ülkelerinde 4000 yıldır tüketilen yeşil çayın faydaları arasında ilk sırada güçlü antioksidan etkisi geliyor.


Yeşil Çayın Sağlığa Faydaları


Yeşil çayın antik çağlarda, baş ağrısından depresyona kadar aşağı yukarı her sağlık sorunu için tüketildiği biliniyor. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalarda ise yeşil çayın kanserden korunma, yüksek kolesterol, kalp hastalıklarından korunma, enfeksiyonlu hastalıkların tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi bazı özellikleri olduğunun altı çiziliyor.
Damar Tıkanıklığı (Ateroskleroz): Farklı kültürlere ve farklı beslenme alışkanlıklarına sahip topluluklar ile yapılan çalışmalarda, düzenli olarak yeşil çay içmenin damar tıkanıklığı riskini azalttığı ve özellikle koroner arter hastalığına yakalanma oranını önemli ölçüde düşürdüğü tespit edilmiş. Bu çalışmalardan elde edilen genel sonuç ise, günde 3 bardak yeşil çay tüketmenin kalp krizi riskini %11 oranında düşürdüğü yönünde. Ancak her kurum yeşil çayın bu etkisi konusunda hem fikir değil. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) 2006 yılında yaptığı açıklamada yeşil çay üreticilerinin çay ambalajlarında “yeşil çay kalp krizi riskini azaltır” ibaresini kullanmasını yasaklamış.

Kolesterol: Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yeşil çay içmenin kötü kolesterolü düşürdüğünü ve iyi kolesterol olan “HDL kolesterolü” yükselttiğini ortaya koyuyor. Yeşil çayın bu özelliği, içerisinde bulunan “polifenoller” aracılığıyla bağırsakların kolesterolü emmesini önlemesi ve vücudun kötü kolesterolden daha hızlı kurtulmasına yardımcı olmasından ileri geliyor.
Yüksek Trigliserid: Kolesterol gibi kanda dolaşan yağlardan biri olan trigliserid oranı yükseldiği zaman, damarlarda plak oluşumuna bağlı olarak damar tıkanıklığı riski de yükseliyor. Yeşil çayın yüksek trigliserid üzerine etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, yeşil çayda doğal olarak bulunan “kateşinlerin” yemeklerden sonra trigliserid seviyelerinin normalden çok daha yavaş yükselmesine yardımcı olduğunun altı çiziliyor. Uzmanlar, yemeklerden sonra trigliserid seviyesindeki hızlı yükselişin önlenmesi için, özellikle yüksek trigliserid şikayeti olanlara yeşil çay öneriyor.
Diyabet: Geleneksel olarak kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak için tüketilen yeşil çay, tip 1 diyabet oluşumunu önlemek ve tip 1 diyabet hastalarında glikozu dengelemek için içilebilir. Ancak diyabet için ilaç kullanıyorsanız yeşil çay içmeye başlamadan önce olası yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi almalısınız.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları: Yeşil çay, ülserarif kolit ve Crohn hastalığı gibi bağırsaklarda görülen iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
Cilde ve Saça Faydaları: Yeşil çay, yukarıda sayılan faydalarına ek olarak cilt ve saçın görünümünü geliştirmek, cilt ve saç sağlığını korumak için güzellik uzmanlarının önerdiği doğal ürünler arasında yer alıyor. Saçı yeşil çayla durulamak, saç derisinde kuruluğa neden olan cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olurken, kuruluğa bağlı olarak görülen kepeği önemli oranda azaltıyor. Yeşil çayın antioksidan etkisi ise, vücudumuzda doğal olarak bulunan ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlayarak, yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktiriyor.

Yeşil Çay ve Kanser

Kanser: İstatistikler Japonya gibi düzenli olarak yeşil çay içilen ülkelerde, yeni kanser vakalarının yeşil çay içilmeyen ülkelere oranla daha az olduğunu ortaya koymakta. Yeşil çayın kanserden korunma ve kanser tedavisi üzerine etkileri ile ilgili yapılan araştırmalar bu istatistikleri destekler nitelikte. Bu araştırmaların ilk sonuçlarına göre, yeşil çayda bulunan “polifenoller” kanserli hücrelerin temizlenmesine ve çoğalmalarının durdurulmasına yardımcı oluyor.
Meme Kanseri: Çeşitli aşamalardaki meme kanseri ile mücadele eden 472 kadının katılımıyla yapılan bir araştırmada düzenli olarak yeşil çay içen kadınlarda kanserli hücrelerin diğer kadınlara oranla daha az yayıldığı tespit edilmiş. Aynı çalışmaya göre, kanser tedavisi görmüş ve düzenli olarak yeşil çay içen kadınlarda kanserin yeniden görülme oranının, yeşil çay içmeyen kadınlara göre daha az olduğu belirlenmiş. Daha büyük çaplı bir araştırmanın verdiği rakamlar ise şöyle; günde 3 bardak yeşil çay içen kadınların meme kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla %37 daha az.
Mide Kanseri: Laboratuvar ortamında yapılan araştırmaların bazıları yeşil çayda bulunan polifenollerin mide kanseri oluşma riskini düşürdüğü ortaya koyarken, Japonya’da 26 bin erkek ve kadın üzerine yapılan bir diğer araştırmada yeşil çayla mide kanseri arasında herhangi bir bağlantı olmadığı sonucu elde edilmiş. Bu alanda kesin bir sonuç için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Cilt Kanseri: Yeşil çayda bulunan EGCG (Epigallocatechin Gallate) adlı bileşenin iltihap önleyici özelliği ile cilt kanseri oluşumunu ve mevcut cilt kanserinin yayılmasını önlediği yönünde bilimsel çalışma sonuçları bulunmaktadır.
Yumurtalık Kanseri: Günde 2-3 bardak yeşil çay içen kadınların içmeyenlere göre yumurtalık kanserine yakalanma riskinin %46 daha az olduğu belirtiliyor.
Diğer Kanser Türleri: Yeşil çayın kanseri önlemedeki etkisi üzerine yapılan çalışmalarda, yukarıda listelenen kanser türlerine ek olarak, mesane kanseri, yemek borusu kanseri ve pankreas kanserinden korunmak ve bu kanserlerin yayılmasını yavaşlatmak için etkili olabileceğinin altı çiziliyor.

Yeşil Çay ve Zayıflama

Yeşil çayın, son yıllarda katlanarak popülerlik kazanmasının arkasındaki asıl nedenlerden biri de zayıflamaya yardımcı olması. Yeşil çayın bu etkisi, metabolizmayı hızlandırarak gün içinde, dinlenir halde yakılan kaloriyi arttırması ve yağ yakılmasına yardımcı olmasından ileri geliyor. Tabi, beslenme programında herhangi bir değişiklik yapmadan, sadece yeşil çay içerek kilo vermek pek mümkün değil ancak, uyguladığınız diyete ek olarak, kilo vermek için yeşil çaydan destek alabilirsiniz.

Yeşil Çay Neden Faydalı?

Yukarıda da belirttiğim gibi yeşil çayın sağlığa faydası, içerdiği bir antioksidan türü olan polifenollerden kaynaklanıyor. Hatta bazı uzmanlar polifenollerin antioksidan etkisinin C vitamininden dahi fazla olduğunu belirtiyorlar. Polifenol aynı zamanda yeşil çayın hafif acımsı tadından sorumlu bileşen.
Yeşil çayın konsantrasyonu arttıran ve enerji veren etkisi ise kafein, teobromin ve teofilin gibi alkaloidler içermesinden kaynaklanmaktadır. Bir amino asit bileşeni olan L-theanine ise yeşil çayın sinirleri yatıştıran etkisinden sorumlu.

Yeşil Çay Ne Kadar Kafein İçerir?

1 büyük bardak kahve (kahvenin cinsine ve demlenme süresine göre) 60 ile 160 mg arası kafein içerir. Bu oran gazlı içecekler için 40 ile 70 mg arası, siyah çay içinse 20 ile 90 mg arasındadır. 1 büyük bardak yeşil çay ise 6 ile 35 mg arası kafein içerir. Bu oran kahveye ve siyah çaya oranla oldukça az olmakla birlikte, kafeini kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız yeşil çayı dikkatli tüketilmesi gereken içecekler listesine almanız daha güvenli olacaktır.

Yeşil Çayın Zararı Var mı?

Diğer bitkisel ürünler gibi yeşil çay da kontrollü tüketilmelidir ve aşırı tüketimi bazı yan etkilere yol açabilir. Uzmanlar, günde 5 bardaktan fazla yeşil çay içmenin sinirlilik, uyku problemleri, baş ağrısı, reflü ağrıları, baş dönmesi, kulak çınlaması, zihin karışıklığı, ishal ve kusma gibi bazı yan etkilere neden olabileceğinin altını çiziyor.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde düzenli olarak yeşil çay içmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Yeşil çayda bulunan kafein, vücudun hassas olduğu bu gibi dönemlerde önerilmemektedir.
Anemi hastaları, kaygı bozukluğu bulunanlar, kanama sorunu bulunanlar, kalp ritim bozukluğu olanlar, ishal olanlar, yüksek tansiyon hastaları, karaciğer hastalığı bulunanlar ve kemik zayıflığı yaşayanlar yeşil çayı doktora danışmadan tüketmemelidir.
Yeşil çay doğum kontrol hapları, bazı antibiyotikler, kalp ilaçları, östrojen ilaçları, lityum ve sakinleştirici ilaçlar, depresyon ilaçları ve diğer bazı ilaçlarla etkileşime geçtiğinden herhangi bir nedenle düzenli ilaç kullanıyorsanız yeşil çay içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

MNG KARGO Çanakkale Bozcaada. MNG KARGO Şubeleri

MNG KARGO Çanakkale Bozcaada Şubeleri Adres telefon iletişim bilgileri  MNG kargo Ezine şubesi. Adres telefon iletişim bilgileri çalışma s...