28 Aralık 2015 Pazartesi

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları Hangileri

“Öksürüğe iyi gelen bitkiler” konulu makalemizde öksürük tedavisine yardımcı bitki karışımları ve boğazı rahatlatan ve öksürüğü kesen bitki çayları hakkında bilgi verilecektir.
Astım, alerjik hastalıklar, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerle oluşan öksürüğe tıbbi tedaviye ek olarak bitki tedavisinin yapılması hastalığın seyrinde iyileşme sağlayacaktır.

Öksürüğe iyi gelen bitkiler

Bal: Bal içeriği itibariyle boğazı sıcak tutma ve bağışıklığı güçlendirme etkisine sahiptir. Ayrıca öksürüğü kesen bitkileri ve bitki çaylarını daha kolay içilebilir hale getirmektedir. Bu nedenle öksürüğe iyi gelen gıdalar genellikle ballı karışımlardır.


Zencefil: Boğazdaki gıcığı yok etmede en etkili maddelerden biridir. Zencefil hem yaş olarak hem de kurutulmuş haliyle etkilidir. Tadı acı olduğu için balın içine rendelenerek tüketilir. Zencefilli bal gerek boğazdaki gıcığı kesmesi, gerekse boğazı bir müddet sıcak tutarak öksürük nöbetlerinin arasını açması nedeniyle öksürüğe iyi gelen bir karışımdır.
Zencefil küçük parçalar halinde çiğnenerek veya dil altında bekletilerek de kullanılır. Etkisini çabuk gösterir. Zencefil’in çayı da öksürüğü keser. Yapımı oldukça kolaydır. Kaynamış suya bir miktar zencefil atılır ve on onbeş dakika demlenir. Suyu içilir. Zencefil oldukça acı bir maddedir bu nedenle genellikle bal ile birlikte tüketilir. Astım hastalarının veya bünyesi zayıf çocukların zencefilli bal karışımını sürekli kullanmaları akciğeri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Turp: Turp da zencefil gibi boğazı rahatlatan ve gıcığı önleyen bir bitkidir. Fakat asıl etkisini bal ile etkileşime girdiğinde gösterir. Halk arasında sıkça kullanılan turp suyu kürü öksürüğün yanında çocuklarda oluşan astıma iyi gelir. Büyüklere de faydalıdır.
Turp kürü şöyle yapılır:
Yıkanmış kara turpun baş tarafından dolma kabağı oyar gibi oyulur. Bu oyuğa bir yemek kaşığı bal konur. Kara turp akşamdan bir kaba konur. Sabah kap su ile dolacaktır. Bal ile etkileşime giren turp içindeki tüm suyu kaba bırakacaktır. Öksürük için şifalı olan bu sudur. Bitene kadar sabah akşam birer tatlı kaşığı, öksürük daha şiddetliyse daha fazla da kullanılabilir. Su bitince yenisi hazırlanmalı ve öksürük geçene kadar devam edilmelidir. Astım rahatsızlığı olanların bu kürü aralık vermeden kullanmaları gerekir. Çünkü bu kürün devamlı kullanılması bağışıklığı kuvvetlendirir.
Yukarıda sayılanlar dışında da öksürüğe iyi gelen bitkiler bulunmaktadır. Fakat daha zor bulunmaları ve neticede aynı işlevi görmeleri nedeniyle burada yer verilmemiştir.
Öksürüğe iyi gelen bitki çayları
Öksürüğe doğal çözüm için bitki çaylarının tüketilmesi önerilir. Bitki çaylarının muhtevasında bulunan vitamin ve mineral öksürüğe karşı etkilidir.
Öksürüğe iyi gelen bitki çaylarının başında zencefil çayı gelir. Zencefil çayı şu şekilde yapılır:
Önce yaş zencefil rendelenir. Zencefilden iki üç santimlik bir parçanın rendelenmesi yeterlidir.  Çaydanlıkta suyu kaynatılır ve içine rendelenmiş zencefil atarak on onbeş dakika demlenmesi beklenir. Sade veya bal ile tatlandırılarak günde birkaç bardak içilir. Zencefil çayı hem nefes açar, hem de boğazdaki gıcığı alır.  Zencefil çayına tarçın atılırsa kuvveti artar, boğazı ısıtır.
Nane limon çayı: Nane limon çayı üst solunum yolu enfeksiyonla gelen öksürüğe karşı etkilidir. Nane boğazı rahatlatır nefesi açar. Limon ise içeriğindeki C vitamini ile bağışıklığı güçlendirir. Nane limon çayının etkisini artırmak ve öksürüğü kesmek için içerken bal ile tatlandırılır.
Nane limon çayı yapımı için limon parçalara ayrılıp çaydanlığa atılır. Üzerine yaş veya kuru nane eklenir. Göz kararı su eklenerek kaynatılır. Eğer civanperçemi katılırsa etkisi daha yüksek olur.
Adaçayı: Bitki çayları içinde en bilinenlerden birisi de adaçayıdır. Yapılışı oldukça kolay olan adaçayı vücuttan toksinlerin atılışını hızlandırdığı için hastalıkların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Adaçayının mentollü kokusu nefes açmada ve acımtırak tadı boğazı temizlemede etkilidir. Öksürük problemi olanların boğazı nemli ve sıcak tutması gerekir. Yapılışı kolay olan adaçayının gün içinde tüketilmesi bu amaca hizmet  eder.
Ihlamur çayı: Ihlamur çayı balgam söktürücü etkisi olduğu için öksürüğe iyi gelir. Ihlamur çayı sadece ıhlamur ile yapılabildiği gibi kuşburnu, nane, papatya gibi bitkilerle karıştırılarak da yapılabilir. Balgam söktürerek boğazı rahatlatır ve vücut direncini artırır.
Keçiboynuzu çayı: Keçi boynuzu kırılarak veya bütün halinde kaynatılırsa, elde edilen suyu bağışıklığı kuvvetlendiren, balgam söktüren ve vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlayan  özelliğe sahiptir. Zengin çinko ve kalsiyum içermesi nedeniyle kuvvet verir, vücut direncini artırarak zindelik sağlar. Keçiboynuzu çayı hastalıkların daha çabuk atlatılmasını sağlar. Hafif şekerli ve kalorili bir çay olup öksürüğe iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren keçiboynuzu çayı özellikle astım ve alerjik rahatsızlıklardan kaynaklanan öksürüğe iyi gelir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun soğan çayı kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu öksürüğe soğan çayı kürü tavsiye etmektedir. Çaydanlıkta iki su bardağı suya birkaç parçaya bölünmüş soğan atılır ve kaynatılır. Ilık haliyle boğaz kurudukça içilir.
Bunların yanı sıra anti bakteriyal özelliği ile kekik, boğazı yumuşatan okaliptüs, boğaz tahrişini önleyen meyan kökü ve antibakteriyel özelliği olan sarımsak kaynar su ile demlenerek ılık haliyle içilirse öksürüğe iyi gelir.
“Öksürüğe iyi gelen bitkiler” konulu makale ile ilgili olarak “Öksürüğe ne iyi gelir ?” ve “Kuru öksürüğe ne iyi gelir ?” konulu makalelerimize göz atabilirsiniz.

Etiket Konular:
kara turp kürü, öksürüğe iyi gelen, öksürüğe iyi gelen bitki, öksürüğe iyi gelen bitki çayları, öksürüğe iyi gelen bitkiler, öksürüğe iyi gelen bitkiler ibrahim saraçoğlu, öksürüğe ne iyi gelir, öksürüğü kesen bitki çayları
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

MNG KARGO Çanakkale Bozcaada. MNG KARGO Şubeleri

MNG KARGO Çanakkale Bozcaada Şubeleri Adres telefon iletişim bilgileri  MNG kargo Ezine şubesi. Adres telefon iletişim bilgileri çalışma s...